Guides og artikler -

Gode råd om vedligeholdelse af cykel

Gode råd om vedligholdelse

Opgivene cykelmekaniker

Kæden

Alle kæder - også rustfri - skal jævnligt tørres af, smøres og justeres. En ren og velholdt kæde giver større køreglæde.

Dæk og slanger

Dæk og slanger vil efter nongen tid tage skade, hvis dæktrykket er for lavt. Hold derfor altid dine dæk hårdt pumpede. Det minimerer også risikoen for punktering.

Kabler

Alle kabler bør minimum en gang om året smøres for at sikre vedblivende effekt. Kablerne skal jævnligt kontrolleres for brud eller slitage. Er et kabel slidt eller med begyndende brud kan det springe.

Bremser

Bremser er en vigtig del af sikkerheden på cyklen. Derfor skal alle bremser kontrolleres for at sikre, at de virker optimalt. Jævnlig justering er påkrævet. Bremseklodser skal ligeledes udskiftes, når de er slidte. Kører man med for slidte bremseklodser, risikerer man at ødelægge fælgen.

Indvendige gear

Det er vigtigt for gearnavets levetid, at gearene altid er justeret korrekt. Kontakt os, så snart du konstaterer, at gearet ikke virker perfekt. Venter du og kører for længe med et ujusteret gear, kan navet beskadiges. Skal gearnavet fungere optimalt bør det adskilles, renses og smøres minimum hver andet år.

Udvendige gear

Derailleur gearsystemer skal være renset for skidt og snavs, og være velplejet for at fungere. Det er normalt, at kæde og bagerste tandkrans skal skiftes for hver ca. 3000 km eller min. hver andet år - og oftere, hvis det ikke vedligeholdes. Da kæde og bagerste tandkrands slides sammen, bør man altid udskifte begge dele samtidigt. Bemærk at bagskifteren skal være korrekt justeret og hænge parallelt med gaffelenden. Trykkes bagskifteren eller gaffelenden indefter (cyklen kan være væltet uden du ved det) risikerer du, at skfteren går ind i egerne på baghjulet med store skade til følge.

Sadel og styr

Ønsker du at regulere sadel- eller styrhøjde, skal du være opmærksom på, at det er forbundet med stor fare at overskride MAX/STOP mærkerne på sadelpind og styrstamme. Ud over den sikkerhedsmæssige risiko kan stellet i værste fald lide stor skade. Er du i tvivl hjælper vi dig gerne med reguleringen.

Hjul og eger

Det er vigtigt, at egerne i hjulene jævnligt gennemgås, så de altid er passende spændte. Da eger ved brug vil blive løsere, bør de justeres og spændes med jævne mellemrum. Springer en eger, skal du omgående sørge for at få den skiftet. Forsætter du med at køre med en sprunget eger, vil det oftest resultere i, at hjulet ekser, og en udskiftning af både fælg og eger kan vise sig nødvendig.

Cykelhjul opretning

Bolte, skruer m.v.

Alle bolte og skruer skal være fosvarligt fastspændt og bør jævnligt kontrolleres, da rystelse kan løsne dem.

Krank og styrfittings

Krank og styrfittings skal kunne bevæges let og uden slør. Opdager du slør, skal du omgående henvende dig hos din cykelhandler.

Sikkerhed

Har du været ude for et uheld, været væltet, blevet påkørt eller lign., hvorved styr, stel, forgaffel, pedaler eller krankarme kan have taget skade, bør udskiftning finde sted, idet faren for efterfølgende brud er til stede.

Sikkerhed først!

Almindelig cykelpleje

Vi vil meget gerne hjælpe med råd om den almindelige pleje af cyklen. Vi fører bl.a. et bredt udvalg af smøre og plejemidler. Tag cyklen med, kom og besøg os!

cykel rengøring